Back to overview

Hoe bereid je je voor op een expeditie naar de hoogste berg van de Zuidpool?

Avonturier Arnaud de Wilde (50) traint op 4.000 meter hoogte – in een sportschool in de Betuwe.

Wanneer Arnaud de Wilde Healthclub Juliën in Lienden binnenwandelt, kan niemand dat ontgaan. De Wilde gaat gekleed in zijn volledige expeditie outfit: bergschoenen aan, een rugzak van 95 liter om zijn schouders, klaar voor de Zuidpool. De tien kilometer vanaf zijn huis naar de sportschool legt De Wilde lopend af. Daar aangekomen stapt hij een van de speciale hoogtekamers binnen, die medewerkers van Juliën, al hebben klaargemaakt voor zijn komst.

In de hoogtekamer is zoveel zuurstof aan de lucht onttrokken, dat het net lijkt alsof je op een berg van 4.000 meter staat. De Wilde schuift een zuurstofmeter aan zijn wijsvinger en klik een hartslagmeter om zijn borst. Dan stapt hij de loopband op: de komende drie uur loopt hij steil omhoog, net als in de bergen.

Zo bereidt De Wilde zich voor op een unieke expeditie. Samen met zijn Belgische klimmaatje Wim De Bakker uit St. Niklaas wil De Wilde eind 2016 de hoogste berg van Antartica beklimmen. Mount Vinson ligt op 4.892 meter hoogte. Wilde: “Hoger dan de Mont Blanc, maar vooral een enorme klim, zeker gezien de ijzige kou van Antarctica en de constante harde poolwind. Vanwege de lage luchtdruk zo dicht bij de Zuidpool, voelt Mount Vinson als een zevenduizender. Het is de moeilijkste bereikbare berg van de Seven Summits, de zeven hoogste bergen van elk continent.”

De hoogtekamers bij sportschool Juliën vormen een belangrijke schakel in het trainingprogramma van De Wilde. “Het is belangrijk om te weten hoe je reageert op de omstandigheden in de bergen. Hoe lang kan ik lopen op 4.000 meter? Wat gebeurt er dan met mijn hartslag? Hoeveel kilometer kan ik afleggen als het steil omhoog gaat? In de hoogtekamer kan ik dat allemaal testen. Bovendien maak ik rode bloedlichaampjes aan, waardoor ik tijdens de expeditie beter met de ijle lucht kan omgaan.”


De Wilde is een opvallende gebruiker van de hoogtekamers bij Healthclub Juliën. De voornaamste gebruikers zijn mensen met overgewicht die willen afvallen. “Door in de hoogtekamers te trainen verbrand je sneller caloriën,” vertelt Edwin Willemsen, directeur van b-Cat, het bedrijf dat de hoogtekamers ontwikkelt.

Dezelfde technologie heeft erder allerlei uiteenlopende toepassingen: brandpreventie, voor insectenbestrijding in de landbouw, om groente- en fruit langer goed te houden en voor het beschermen van cultureel erfgoed.